-----------------------------------
zoth
24 Sep 2017 11:10


-----------------------------------
Problema ridicata de Andrei este reala! Seria de lunete RFT a producatorului Skywatcher prezinta ceva limitari constructive datorate focuserului pe format 2" folosit (acelasi la toate modelele). Ma refer la lunetele de 102/500, 120/600 si 150/750. Din cate imi amintesc toate folosesc focuser cu deschiderea utila a tubului portocular de 52mm si cursa activa de 60mm. In aceste conditii nu numai ca apare vignetare pe campul util ci apare si o diafragmare reala a obiectivului.
De curiozitate am pus datele pe hartie si mi-au rezultat urmatoarele valori: pentru un camp de zero grade apertura utila a obiectivului scade la valoarea de 90mm pentru luneta de 102/500, 108mm pentru luneta de 120/600 si 135mm pentru cea de 150/750. Toate vor lucra asadar la un raport focal de 5,55.
Pentru a putea folosi apertura reala a obiectivului si pentru a nu vigneta pe un camp de 1 grad (grosisment 50x cu ocular normal de 50 grade sau 90-100x cu ocular de 100 grade) lunetele ar avea nevoie de un focuser pe format 2,5" cu aceeasi lungime ca a celui pe 2". Dar lunetele RFT sunt instrumente de camp larg (2, 3 sau chiar 4 grade pe cer) si pentru acest camp ar fi indicat mai bine un focuser pe format 3".
Care va fi rezultatul schimbarii focuserului original cu altul pe format de 3"? La testul diurn raspunsul va fi cu siguranta mai dezagreabil, cromatism rezidual mai accentuat si o imagine mai soft datorata sferocromatismului evident acum in deplinatatea lui. La DSO vom avea un castig de magnitudine si o luminozitate mai mare a obiectelor. La planete si la duble un raspuns mai dezagreabil (asemanator cu cel de pe terestru).