-----------------------------------
theogon
18 Sep 2017 20:52


-----------------------------------
Superbă întîlnirea noastră, ne cunoaștem mai bine ne simțim mai bine. Eu care am naturelul mai simțitor am suspinat la plecare, Ei, dar asta este o altă poveste.

Trebuie să recunoaștem că vedeta instrumentelor a fost monstrul refractor de 214 mm, chiar dacă nici cu Balaurul și nici cu C14-le nu mi-ar fi fost rușine.
Din punctul meu de vedere testul sub stele pentru refractor a fost neconcludent. În prima noapte o transparență foarte bună , dar o turbulență feroce. Nu s-a văzut mare lucru. A doua noapte a avut o transparență mai slabă , iar turbulența a scăzut fiind spre dimineață  aproape satisfîcătoare.
Eu am comparat refractorul cu focala de 2700 mm cu mak-ul de 180 și aceiași focală. M(ne)-am uitat la gamma andromedae, splitată lejer de ambele instrumente, Evident că nu s-a pus problema evidențierii componentei C. Imaginile erau cam la fel, puțin mai luminoase în refractor. De ce spun totuși că testul a fost neconcludent. Nu s-a putut mări prea mult și nu s-a putut aduce instrumentul aproape de limită. N-am observat duble mai strînse  pentru a putea confirma potențialul foarte mare al refratorului. E ca și cum ai avea o riglă gradată în cm și dorești să măsori cvu precizie milimetrică,
Starea cerului nu ne-a lăsat să mergem mai departe.
Totuși gamma fiind o stea strălucitoare magnitudine 2,3 nu era afectată de cromatism și nu prezenta reflexii.  Felicitări Sorin pentru imensa muncă și imensa pasiune și mulțumim că ne-ai dat ocazia să punem ochiul  la un astfel de instrument.
Și dacă suntem la mulțumiri să-i mulțumim si lui Gabi  Corban pentru organizarea de anul acesta