-----------------------------------
Dbird
09 Sep 2017 17:25


-----------------------------------
As dori sa atrag atentia in primul rand asupra ideii intrevazute in discutia de mai sus ... eventualiatatea ca un binoclu sta linistit sub apa :) 
In nici un caz nu bagati un binoclu in apa indiferent de ceea ce sustine producatorul. 
Mai mult, chiar daca ploua, evitati pe cat posibil  contactul dintre stropi si binoclu. Este mult mai sigur asa. Chestia asta cu gazul inert si impermeabilo-scufundabil este marketing, in realitate inauntru sunt niste garnituri din cauciuc sintetic amarate, care la porro mai sunt si mobile, etc, deci nu mizati pe ele ! Cel mai probabil  gazul inert dispare in cateva luni complet (mai rapid la porro si putin mai lent la roof), dar efectul antiaburire ramane nu va speriati deoarece sistemul este totusi bine izolat de mediu,  dar nu suficient pentru a impiedica apa sa intre acolo daca il udati.

Cat despre date efective legate de binoclul din acest review, sincer sa fiu nu am gasit nici eu pe nicaieri. Doar diverse siteuri ... unele spuneau 91% si altele chiar 95% dar nu se prea poate pune baza pe aceste date caci par a fi niste copy-pasteuri unul de la altul. Pe niste siteuri poloneze am gasit niste comentarii dar nu spuneau nimic in plus tehnic... doar laudau ceva mai mult binoclurile Delta.
Preturile in romania, dupa parerea mea sunt inexistente... caci sunt dictate de distribuitori, si multe firme vand binocluri .... dupa pareri proprii mai mult decat dupa calitate.
Practic cred ca este si foarte greu sa obtii date de catalog ... chinezul face acelasi produs... cu alte culori si cu alt nume dupa cum comanda un distribuitor...asa apare "invazia" de binocluri din ziua de azi. 
Invazia este mult mai dificila de interpretat decat cea, de exemplu, a binoclurilor japoneze din anii 60-90, deoarece producatorul chinez nu respecta efectiv o tehnologie corecta, folosind atat sticla de proasta calitate, cat si plastic, si depuneri ciudate atipice, etc dar si parti de calitate ... astfel incat multe interpretari si masuratori facute de amatori devin neconcludente. Nu mai conteaza ca traseul optic este mai obturat sau nu, sau ca pupila de iesire este mai mare sau mai mica, calitatea putant fi chiar inversa cu acesti parametri.
Personal, nu am incredere in mai nimic si prefer efectiv sa ma uit prin binoclul respectiv, eventual sa il si compar cu un altul pe care il cunosc.

Si cum am mai zis, daca ne punem atat de mult probleme tehnice riscam sa nu mai avem timp sa ne si bucuram de el efectiv folosindu-l pentru ceea ce a fost el conceput, respectiv sa privim prin el.

Mai mult, incepatorilor in ale astronomiei care au citit aceste randuri, as vrea sa le spun ca nu trebuie sa intre in panica considerand ca este obligatoriu ca prima achizitie, daca este sa fie un binoclu, ar trebui sa fie una extrem de scumpa...care desi este cam scumpa nu are nu stiu ce acoperiri de faza, sau depuneri, ciudate ...  deci trebuie sa cheltui si mai mult ... 
 :D
pentru inceput orice binoclu este relativ bun. Dar mai intai priviti prin binoclul pe cate il aveti deja sau il puteti cumpara fara un efort deosebit ... priviti, apoi cititi si intelegeti prin ce anume priviti, si veti vedea daca merita sa continuati. Restul vine de la sine si intr-un caz si in celalat. 
Deci nu va speriati de "batrani" caci noi suntem pretentiosi ...caci suntem si foarte pasionati, voi cei ce sunteti la inceput trebuie intai sa deveniti pasionati...si abia dupa asta veti deveni si pretentiosi  :lol: ...nu de alta dar este o pasiune destul de "scumpa" si la propriu si la figurat!
Cer senin tuturor!