-----------------------------------
saiph
08 Sep 2017 13:13


-----------------------------------
Hehe :)

Incepusem si eu un astfel de proiect, acu ceva timp. 
Bine, eu am disecat un pic, si mi-am facut separat montura "eq-pipe", doar pt visual, si doream sa pun in practica si ceva un pic mai "profi", motorizata, tot tacamu'. Il adusesem chiar la faza de detalii de executie, si incepusem sa dau in lucru piese pentru montura. M-am cam poticnit la rotile melcate, pentru care am primit niste preturi destul de... cum sa le zic ca sa nu para ca zic "nesimtite".. 

Trebuie sa iti faci niste calcule un pic mai detaliate inainte sa te apuci de treaba, mai ales daca zici ca vrei si astrofoto. Asta nu e un domeniu in care "merge si-asa" sa se aplice cu brio, din pacate. Precizia e critica, la toate piesele. Inclusiv la rulmenti, pe care ii poti gasi "la raft". Iar o montura din teuri si coturi te poate aduce cel mult la o precizie suficienta pt foto de camp foarte larg - cu obiective clasice cu focale scurte.

Fa un research pe tema influentei preciziei de prelucrare a pieselor dintr-o astfel de montura in precizia de urmarire a miscarii diurne si-ai sa vezi cati parametri trebuie sa tii sub control, la sange - si asta in regim de amator. Uita-te la o montura comerciala clasica, sa zicem EQ5: are eroare de cat - 50-55"? Si care e precizia cu care sunt facute angrenajele? 2-3 microni? Asta echivaleaza cu faptul ca fiecare jumatate de zecime de micron contribuie cu cate o arc-secunda de eroare - si asta numai la nivelul melcului. Plus celelalte erori de pe lantul de transmisie a miscarii: regimul de turatie la motor, contactul intre rotile de transfer, precizia de prelucrare a dintilor rotilor de transfer, precizia de prelucrare a cuplului melc - roata melcata, rugozitate suprafetei pe flancurile dintilor, precizia rulmentilor (atat frecarea in lagar cat si precizia constructiva)..  Punand in balanta, bineinteles si costurile implicate in volumul de productie si implicit pretul la raft. 

Deci, daca asteptarile vor fi mai jos de 5 microni precizie in functionare, poti spera la erori de cel putin 2 arc-minute, pe toata tura melcului (care are atatea minute cate da raportul dintilor coroanei pe care o antreneaza). Are you kidding me? :D  Pana si-un obiectiv de 35mm iti da o rezolutie de 25 arc-secunde, pe o camera cu senzor APSc.. Cu ce-o sa tragi, numai cu super-angulare, cu fish-eye? 
Bine, expuneri scurte, de 30-60s vei putea sa faci cu obiective scurte; pentru o curba perfect sinusoidala a erorii periodice poti determina amplitudinea erorii pentru un interval ales, de exemplu; pentru o zecime din perioada ai 1/18 din eroarea P2P, pentru o cincime ai cam 1/5 din eroare s.a.m.d.  
Daca vrei precizie de 1 micron (CNC + lepuire/honuire), ca sa poti expune mai mult si cu obiective mai lungi, evident pretul per piesa (unicat!) va fi in consecinta, iar precizia de urmarire iti va permite sa folosesti focale corespunzatoare.

Nu vreau sa te descurajez, doar iti spun ce am intampinat, ce am descoperit si incerc sa subliniez niste aspecte de care ar trebui tinut seama cand cineva se inhama la o astfel de aventura.
Daca vrei, iti pot trimite proiectul, cu schite, modele si note in functie de ce mai invatat pe parcursul evolutiei lui. In prima faza iesise un pic prea robusta, apoi am rafinat dupa ce am inteles cum vin anumite chestii, ce factori influenteaza ce piese si in ce fel. Bine, nu pot spune ca acum sunt doctor in materie :D doar ca.. am luat o pastila de realism cu ocazia asta.


Spor si sa ne tii la curent!



p.s.: Mai avem cel putin un coleg care si-a facut o montura EQ in toata regula, in regim de atelier propriu toate piesele (inclusiv melcii si rotile), dar nu cred ca a mai motorizat-o. Era pt visual, evident. Paca a si vandut-o intre timp. Faina lucratura, oricum..