-----------------------------------
Skyliner
05 Sep 2017 11:06


-----------------------------------
Presimt ca aceasta metoda de proiectii solare fara ocular era intalnita in secolul al 17lea si pe la mijlocul sec 17 fiindca in acea perioada existau deja lentile bune  cu focale lungi care pute-au servii unor proiectii prime focus.
Daca am reusit sa vad cu un obiectiv doar de 28mm aceste noi pete aparute probabilitatea la un obiectiv cu focala mult mai mare sa zicem 80mm focala 10m va  da rezultate exceptionale la Soare.
Cine doreste sa incerce 80mm focala 10m.
LA O ASEMENEA FOCALA NU MAI NECESITA OCULAR!
Dar va fi mai complicat montarea ei, e nevoie de spatiu un sistem de sfoara pentru aliniere, tipic metodei aplicata de Huygens sau cu un sistem de oglinzi plane care sa dirijeze lumina solara catre obiectiv la sol.
Chiar si un obiectiv de 60mm focala 5400 ar fi ideala pentru un telescop solar permanent montat in curte pe un stalp ajustabil pe inaltime si azimutal la care sa se ajunga cu o scara in trepte.
La mine in curte avem un sistem pentru un bazin de apa care era acolo la o inaltime destul de mare pe care am montat mai demult antena de satelit dar fiind ca sera e acolo nu se poate folosi pe post de montura a unui obiectiv solar, daca oi achizitiona un asemenea obiectiv solar.
Iar mutarea ei  e dificila pentru ca e bagat in pamant cu ciment ori se desfinteaza locatia serei si asa e putreda iar acolo imi instalez postul solar.