-----------------------------------
Skyliner
02 Sep 2017 15:43


-----------------------------------
Astazi e ziua Soarelui dedicata simpletistilor  :!: 

De la prima ora omul Optical e pregatit pentru Soare la maximum,  :wink: obiectivul de 28mm check, Soarele check, oculare zero, trepied, check  :wink:  = rezultate exceptionale. :lol: 

Obiectivul pe eq1 pregatit, Soarele e aici, imaginile au impresionat.
Am reusit s-a vad toate petele solare la 28mm focala 1250mm soarele totusi mic cativa cm, am zarit cele 2 pete mari  AR12674 si doua mici langa ele, apoi cea aproape de centru mai mica AR12674.
Repede repede m-am uitat pe SDO https://sdo.gsfc.nasa.gov/assets/img/latest/latest_2048_HMII.jpg  mai si asa e.
Am mutit pe loc pfai vedeam si penumbra petelor mai mari asa micut, prin proiectie si aliniere cu sfoara alba.
AM luat repede luneta de 50mm ruseasca si am facut proiectii cu oc 10mm kellner mai sa stiti ca nu prea era atat de detailat adica vedeam cele doua pete mari AR12674 prima era rezolvata in doua dar ca o forma de 8 precum la duble, am reusit sa vad si petele mici fragmentate de langa ele dar nu exceptional dar totusi ceva a iesit, mai bine decat simpletul de 28mm.
Dar sa vad toate petele solare chiar si fragmentele mai mari ale noului grup AR12674 am observat cu simpletul fara ocular chiar si AR12673  :roll:  is ca niste puncte dar si cu umpic de penumbra e ceva exceptional care nu m-am asteptat pana acum. Ieri am facut doar handheld, la servici ca tot omu.

Am facut si cu simpletul menisc de 40mm 2200mm diam util 25mm dar slab parca era dublate petele si abia se vedea pata AR12673 naspa, deci tot prefer simpletul simetric de 28/1250mm acuma upgradat intr-o noua celula izolata de caldura soarelui.
Cu luneta ruseasca oc 6mm era ceva mai bine dar intunecos, preferat 10mm 32x totusi nu prezenta detalii mai fine ale fragmentelor din grupul AR12674, cea ce asteptam sa vad.
Simpletul de 4m mensic naspa rau imagine dublata a petelor fara ocular diam 25mm aliniere cu sfoara cea ce credeam ca va rezolva din caz.
Oricum au fost gratis achizitionate lentilele menisc.

Am descris cat am putut de bine observatiile atat rezultatele bune cat si cele  nesatisfacatoare fiind ca asa se face la un raport observational.
Am efectuat cateva cadre singulare procesate putin, dar se vede ca imaginea cea mai buna e la vizual fara foto, se vede penumbra petelor dar si fragmentele din grupul AR12674.
Parca s-au mai despartit asa ca se urmaresc ziua de azi intens, c maine e inorat, cam peste tot.