-----------------------------------
Skyliner
01 Sep 2017 12:11


-----------------------------------
Observatiile de aseara la duble au fost facute lun luneta de 70/700, la diam de 41mm am observat frumos aspectul stelelor duble, circulare cu un inel airy perfect circular, la stelele mai stralucitoare, precum Vega apar mai multe inele airy concentrice, si da un aspect frumos stelei care e perfect rotunda.
Eii bine sa nu credeti ca fabulez, chiar si cu o luneta decolimata nu influenteaza nimic la diam asta, din contra zici ca e colimata precis, am reglat cat am putut pentru ca luneta nu re o marja buna de colimare, sau pe scurt se poate colima doar babeste, interesant ca imaginile cu sistemul initial venit din fabrica erau la fel adica nu prezenta erori de decolimare in aspectul stelar la putere mare 41mm tot asa la 350x am observat cu luneta dubla Mizar si voi incerca pe seara Izar la diam maxim sa vad daca iese ceva, la 40mm
Oricum peste pragul de 175x se vede naspa la 70mm stelele nu is calumea, se vede ca optica nu poate mai mult si nu e perfecta, dar aceste acromate au curbura mai mica, nu is ca si apo-urile ed care trebuie colimate precis nu au calitate asa buna.
Optica nu e de buna calitate sa zic nota 6, dar la 41mm e de 9 spre 10 :wink: dubla Izar e circulara cu aspect minunat vazuta la 175x seamana cu cifra opt, cu parte iesita inafara putin.
La 70/900mm la diam de 41mm stelele vor avea un diametru aparent mai mare decat al meu, am avut si eu o luneta 70/900 si am incercat-o mult la duble, dar aia a venit colimata bine si optica buna de tot, acum depinde cum le nimeresti.
La 41mm am separata usor Castor, Algieba, iar componentele aveau diam aparent mare.

Cu 70/700 au un diam aparet mai mic la f10 iar la f17 cu diam de 41mm e mai rezonabil, cu diametrul util 70 se vede ca optica nu are calitate foarte buna si aici nu e devenia cromatismul/colimarea ci cate de bine is corectate lentilele.
Stelele peste puterea de 175x au iritatii si raze, astfel nu poti face nimic la diam acesta la duble mai dificile, la 40mm e ok dar care e spilul la diam asta mic si dubla dificila.
La putere mica nu se observa deloc aceste defecte ( 28x -32x) de la 175x in sus.
Totusi nu am colimat super precis daca rotesti tubul si te uiti prin capacul colimator obiectivul nu e centrat perfect, am reglat cat m-a lasat cursa initiala a focuserului, caci din obiectiv mare branza nu faci, astfel pare putin off center fata de diafragme in anumite pozitii cand rotesti tubul iti dai seama, nici tubul focuserului nu e ok, adica are jocuri cand focusezi inainte si inapoi chiar daca il strangi si centrezi eu am reglat cat am putit si din suruburile de reglare de la partea superioara a focuserului, si focusul merge umpic mai greu, incerc sa vad azi daca pot regla mai usor si astfel tubul sa ramana colimat cu obiectivul.
Intre ele am pus o foaie, si apoi la final le-am lipit cu silicon dupa ce sistemul a fost centrat, si asa nu mai misca la vibraje si manevrare proasta, din cate observ diferentele de temp. nu afecteaz colimarea si nu am observat incovoieri ale tubului portocular.
Oglinzile diagonale care le am is decolimate si in capacul colimator infatiseaza obiectivul jos nu in centru, ca sa il pui centrat trebuie pozitionata diagonala intr-un anume fel in tubul portocular, si asta e o tampenie, daca era colimata bine nu era problema.
E adevarat ca nici sistemul nu e perfect reglat, pentru ca atat mi-a permis focuserul sa il misc, dar e totusi o realizare.

Oi face o prezentare video azi si o voi posta aici, un fel de review. :wink: