-----------------------------------
tudor
21 Aug 2017 10:30


-----------------------------------
Este interesanta o standardizare tip Allbinos, dar ma tem ca tot vom avea probleme la interpretarea testelor la binoclurile cu performante asemanatoare; Parerea mea este ca scara valorica, de exemplu a transmisiei luminii , trebuie sa fie mult mai grosiera, de la 1 la 3 sa zicem. Pentru ca oricum nu vom putea defalca in subunitati foarte mici diferentele. De exemplu nu stiu si sunt curios, cum cei de la Allbinos pot masura diferenta la transmisia luminii dintre un binoclu cu 87% iar altul cu 88%. Sau alta nelamurire: este vizibila in realitate diferenta intre transmisia luminii de 87% si 90%
Discutia este interesanta si sunt si eu curios  ce standardizare vom adopta aici pe forum;

Pana atunci arat si eu cum compar doua binocluri:
Binoclurile le pot pune pe trepied dar atunci testul devine irelevant, pt ca eu binoclurile le folosesc din mana; Astfel, eliminand trepiedul, in ecuatia testarii si comparatiei introduc inca un element calitativ important, de care ma lovesc in observatia astronomica reala: ergonomia. Daca as fi avut binocluri mai mari, logic ca le-as fi testat doar de pe trepied; Pt transmisie/luminozitate, tintesc aceleasi stele care sunt la limita vizibilitatii, ideal sa fie vizibile chiar cu vedere indirecta. Normal, prin binoclul mai performant stelele se vor vedea mai luminoase sau chiar mai multe; Testul prin comparatie la stele slabe, la limita vizibilitatii, este simplu si chiar daca mai empiric, este mult mai aproape de scopul pentru care folosesc binoclurile: astronomia; Bineinteles ca sunt si alti parametrii in afara de luminozitate/transmisie, care sunt importanti la un binoclu; cum ar fi claritatea, contrastul, redarea culorilor. Tot pe stele se poate estima procentul de claritate din campul vizual, unde si daca apare coma etc;  Pe timp de ziua diferentele sunt mai dificil de observat, dar tot poti vedea deosebiri legate de claritatea la margini, aberatii cromatice, curbura campului, redarea albului, reflexii parazite etc
Problema acestui tip de comparatie folosit de mine este gradul ridicat de subiectivitate si lipsa unei cuantificari; Aici simt lipsa standardizarii conditiilor de testare, si orice incercare in sensul asta este binevenita.