-----------------------------------
zoth
18 Iul 2007 17:09


-----------------------------------
Trebuie amintit aici ca unii autori neaga natura ondulatorie a luminii (Abel, Iacob ... opere alese ) 


Nu stiu daca Abel neaga natura ondulatorie a luminii, sincer nu am putut urmari chiar tot ce a scris ca sa pot face o analiza. Pe Abel il stimez pentru ca are o pozitie activa si constructiva aici pe forum, deosebita de a multora care intra, probabil citesc cate ceva (de parca n-ar putea citi si nelogati) si apoi ies. Posibil om fi prea jos pentru nivelul lor sau poate nu ii lasa mandria sa intervina, ma rog asta e alta problema...
In ce il priveste pe Iacob, sigur nu neaga natura ondulatorie a luminii, nu el a spus ca punctul in acceptiune matematica nu poate fi purtator de informatie? Si eu spun acelasi lucru, pachetul minim transportator de informatie in cazul nostru este figura de difractie... trebuie sa avem grija ca acest pachet sa ramana cat mai mic!   :D 
Intorcandu-ma la subiect, trebuie sa spun ca am prezentat lucrurile de mai sus doar pentru ca ele sa fie cunoscute, problema partizanatului refractoare vs reflectoare sper ca am depasit-o de mult.
In principal refractoare mai mari de 1 m nu s-au construit pentru ca se pot surpa sub propria lor greutate, lentilele fiind sustinute doar pe marginea lor si la asemenea dimensiuni au greutati considerabile.
Din cate am citit pana acum, cercetari in domeniul instrumentelor refractoare s-au facut foarte multe, mult mai multe decat in domeniul reflectoarelor (nu o luati decat ca pe o afirmatie de moment), mi-as dori sa vina ziua sa putem discuta si despre aceste lucruri.
Despre reflectoarele cu optica inclinata am vorbit in trecere la prezentarea designului Herschel in topicul despre optica telescoapelor, dar sincer sa fiu nu stiu daca subiectul intereseaza pe cineva ca sa-l putem dezvolta.
Exista deasemeni si refractoare cu optica inclinata care fie spus au performante de exceptie, la fel cum exista si refractoare catadioptrice cu obstructie (vezi designul Hamiltonian), dar se pare ca ele sunt agreiate doar de ATM-istii americani.