-----------------------------------
C_Ovidiu
18 Iul 2007 01:39

Din nou o problema
-----------------------------------
Mai am si eu o  problema de tot din electricitatea de Hristev , editia noua .
Problema 3 4 17. Spune asa. 
   
   Intre armaturile unui condensator plan-paralel , cu distanta dintre armaturi d=10mm , curge cu viteza v=1m/s un dielectric lichid bipolar cu constanta dielectrica er = 2.5 Transversal pe viteza si paralel cu armaturile se aplica un camp magnetic B=0.1 T . Aflati tensiunea U care apare intre armaturile condensatorului . 
 La rezolvare e o afirmatie care nu reusesc sa o demonstrez . 
"Dupa cum se stie forta asupra sarcinii libere situata intr-un dielectric omogen si uniform este de "er ori mai mica decat aceeasi forta in absenta dielectricului . In cazul nostru =>
   qvxB+qE/qvxB= er
 bineinteles cu vectori
"
Imi poate explica cineva cum sta treaba cu dipolii si de unde a scos afirmatia evidenta de mai sus? Singurele locuri in care apare dielectricul de permitivitate(de care stiu)  in care este in teormema lui Gauss si in Forta Coulumbiana , la care intradevar este adevarata afirmatia . Dar nu mi se pare asa de usoara generalizarea la problema de mai sus .  
Am cautat sa citesc pe undeva pe internet despe acesti dipoli si prin cartile mele de teorie pe care le am dar nu am gasit nimic care sa ma ajute . Imi poate recomanda cineva o carte de teorie inafara de manualul de fizica , care sa existe la librarie online ? 
Va multumesc !