-----------------------------------
iulian90
19 Aug 2017 08:50


-----------------------------------
Milan. Felicitări pentru terminarea listei Herschel 400!   :D :D  Spor în continuare la observații și cer senin.  :)
Dl. Mircea. Felicitări pentru pentru observarea galaxiilor NCG 6196 și NGC 404.   :D  Eu cu al meu telescop de 114mm nu cred că aș putea să  observ galaxia NGC 6196,fiind probabil foarte slab vizibilă. În schimb, am găsit acum vreo două luni,o altă galaxie și mai aproape de roiul globular M13,fiind vorba de galaxia NGC 6207 care este ceva mai vizibilă decât galaxia NGC 6196,având o magnitudine de 11,6 și strălucirea de suprafață S.B. de 12,9 deși în telescopul de 114mm,eu abia o zăream cu vedere periferică. 
Galaxia NGC 404/Mirach Ghost încă nu am observat-o. Urmează în perioada asta să încerc să o găsesc. La magnitudinea de 10,3 și strălucirea de suprafață S.B. de 12,8 ar trebui să fie vizibilă și la diametrul de 114mm al telescopului meu.
Galaxia M33,într-adevăr este dificilă,dar în același timp și interesantă ,căci am observat-o (ce-i drept foarte slab vizibilă) si cu luneta de 50mm F/4 (care acum este montată ca căutător la telescopul de 114mm) la 13x cu ocularul Erfle 15mm,chiar și cu binoclul 8x40,dar pe un cer mai negru anul trecut în toamnă ,când galaxia M33 era vizibilă sus în preajma meridianului,nu cum este acum prea jos. În telescopul de 114mm,tot foarte slab vizibilă am observat că rămâne,chiar și la numai 30x,cu ocularul de 30mm de la Zoth. Dar trebuie să mai aștept până în toamnă,ca galaxia M33 să urce tot mai sus pe cerul de seară,că acum abia spre miezul nopții apare.