-----------------------------------
Skyliner
03 Aug 2017 12:09

Observatii cu Maksutov de 102/1300
-----------------------------------
Aseara ama facut observatii vizuale cu maksutovul de 102mm.
Aclimatizarea in perioada asta e rapida sau inexistenta din ce motiv, il depozitez intr-o camera cu temperatura constanta, si aproape identica cu cea de seara vreo 22 - 25 grade nu mai mult.
Duble
Izar minunata companionul sera aproape lipit de primara cu ocularul de 4m 325x
Pi Bootis si  mai faina separata bine cu inele airy perfect circulare care dadeau un aspect placut componentelor la 325x.
Xi bootis dubla fizica fiana rau am revazut-o din nou separata si la 50x

Luna foarte frumos observata, la 60x imaginea e cea mai frumoasa decat la orice alta putere, cu detalii parca desprinse dintr-un tablou foarte placuta senzatia, sa zic caracteristca makurilor.
La 325x e nebunie daca seeingul e bun ai ce vedea la detalii, dar eu prefer puteri pana 130x la Luna.

Eu zic ca daca eventual se intampla ceva cu makul acesta tot din asta voi lua sau de 90mm, se aclimatizeza mai repede decat unu de 127mm si e mai usor nu ma aventurez pe aperturi mai mari din anumite motive in plus un mak de 127 cere o montura mai zdravana decat un eq1 si realmente scumpa la bugetul meu plus si makul 127 la pret in aceasta ecuatie chiar si second este scump.
Planete
Jupiter senzational clar si aici nu necesita puteri foarte mari la vizual pana in 130x altfel devine prea intunecos cu ocular 6mm asta doar pe seeing bun merita folosit.
Saturn foarte misto cu ocularul de 4mm unde se putea vedea extrem de usor diviziunea Cassini si banda de nori chiar si culoarea ei un rosu sters.
A fost o seara faina.