-----------------------------------
zoth
12 Iul 2007 20:01


-----------------------------------
Am ajuns in sfarsit la final...

Distorsiunile geometrice ale imaginii

Asa dupa cum le spune si numele se datoreaza in principal geometriei elementelor optice prin care se formeaza imaginea.
Daca ne uitam la ultimul termen din relatia lui Seidel vom observa ca aceste distorsiuni nu mai depind de raportul focal insa sunt dependente de unghiul format de imagine cu axa optica.
Asadar aceste distorsiuni constau in modificarea magnificatiei imaginii (datorate geometriei elementelor optice) in functie de modificarea distantei unghiulare fata de axa optica (relatia lui Seidel).
Cel mai des in practica sunt percepute distorsiunea tip "perna" (pincushion) si distorsiunea tip "butoi" (barrel).
Aveti in desenul de mai jos infatisate ambele tipuri de distorsiuni.
Corectarea acestor distorsiuni se face de obicei prin complementare (dublete).


Eu am cam terminat de "aberat" pe aici   :D 
Daca aveti completari, nedumeriri sau intrebari pe care sa le dezbatem impreuna, sunteti cu totii invitati!
Nu stiu cat de util sau folositor va este acest topic pentru ca nu am primit pana acum nici o reactie, eu sper totusi sa va fie de folos.
In sfarsit, pentru cei ce au dat sugestia acestei discutii, m-as bucura sa stiu daca ceea ce am prezentat impreuna cu Radu si Lucia v-a dus la o intelegere mai buna a acestor fenomene.
Topicul ramane deschis!  :)