-----------------------------------
zoth
11 Iul 2007 17:01


-----------------------------------
Asta e de-a dreptul eveniment astronomic.
Lucia se face fetita cuminte si mai si posteaza pe sectiunea de Optica!
Asta da surpriza placuta  :D 
Nu stiu insa de ce Lucia vrei sa-mi testezi vigilenta in legatura cu astigmatismul...
Lucrurile astea ar putea sa le citeasca si cei mai incepatori si nu e tocmai bine sa-i derutam.
Iata amendamentele mele:
In primul rand astigmatismul e de doua feluri:
- astigmatismul oblic, descris de al treilea termen al relatiei lui Seidel si care este determinat de pozitionarea in afara axei optice a obiectului ce formeaza imaginea.
Acesta pozitionare in afara axei optice genereaza un plan sagital (inclinat fata de axa optica), care la randul lui determina o sectiune prin optica (lentila sau oglinda) cu raza de curbura diferita de raza de curbura initiala.
De aici beleaua, se vor forma doua plane focale cu raze diferite de curbura cu tangenta doar centrala.
Cum se manifesta acest lucru in instrumentul astronomic?
Tragand o stea catre marginea campului vizual, imaginea ei se va transforma de la statutul de punct (disc de difractie) la statutul de liniuta (vezi desenul Luciei).
In rest tot ce spune Lucia e corect.
- astigmatismul propriuzis, generat de aceasta data "PE" axa optica si care se datoreaza asimetriei rotationale (raze de curbura diferite ale opticii in plane diferite, datorate erorilor de fabricare a suprafetelor optice sau datorate aliniamentului defectuos al componentelor optice intr-un sistem).
Cum se poate determina existenta astigmatismului rotational?
Testul stelar va indica o imagine alungita a figurii de difractie si intrafocal si extrafocal cu specificatia ca cele doua axe pe care se face aceasta alungire vor fi perpendiculare intre ele.
Exemplu in imaginea de mai jos:

comentariu scurt:

- Natura nu aberează. 

-de acord. dupa mine, natura lucreaza prin aproximatii succesive.

- Termenul respectiv trebuie înțeles ca &#8222;abatere de la simetrie&#8221; (știu pe cineva care e fericit  ). 


-nu este general valabil, aberatia de sfericitate nu rupe simetria in nici un fel si totusi e o aberatia importanta.