-----------------------------------
claudiu daniel
03 Iul 2017 20:58

&quot;flare&quot; &amp; &quot;glare&quot; la un binoclu
-----------------------------------
Salutari . De curand am un binoclu 25x100 , joi l-am primit si normal ca sambata noaptea ploi , aseara ploi , in seara asta ploi . Test scurt am facut joi seara -atat cat m-au lasat norii - ,oarecum irelevant pentru ca am pus si oboseala in calcul. Vineri seara senin dar am ajuns tarziu acasa dupa o activitate la astroclub, deci vreo ora de uitat la cer , sambata de zi am lucrat.

Vineri mi-am confirmat ce am banuit de joi : luneta stanga nu focuseaza clar , nu la fel de sharp ca cea dreapta, e o diferenta vizibila de claritate intre cele doua . Obtin o imbunatatire a imaginii daca cobor putin ochiul , nu mai vad tot campul vizual dar totusi nu atinge claritatea lunetei din dreapta ; asta pe timp de zi .

noaptea pe saturn si arcturus e mai vizibila treaba in luneta stanga , saturn il vad usor dublat -nicidecum la fel de clar ca prin luneta dreapta- iar arcturus "emana " raze orientate spre dreapta , are un aspect de scoica ( nu ma pricep sa explic altfel) ; ambele obiecte cersti puse in centrul campului vizual si la fel ca si pe timp de zi , obtin o imbunatatire a imaginii daca cobor putin ochiul , dar nu obtin aceeasi claritate ca in luneta dreapta .

 testul pe stea si pe un bec aflat la vreo 3 km la baza unui releu de telefonie imi arata decolimare in luneta stanga , cu ocularul infiletat la maxim ( in focus) inelele de difractie nu sunt concentrice . banuiala mea este  luneta stanga este decolimata optic si ca fabricantul a sacrificat colimarea optica pe suprapunerea campurilor 

campurile vizuale ale celor doua lunete se suprapun fara efort din partea ochilor si creierului , are o usoara decolimare a campurilor , dar nu este obositoare pentru ochi (steaua focusata in luneta dreapta nu pica exact in centrul aceleiasi stele defocusate in luneta stanga , nu e foarte departe , dar nu pica in centru) ;la testul cu privitul "in gol" :)) ,nu se suprapune nici o imagine a pupilei de iesire , in schimb cu pupilele de iesire aliniate ---- o imagine a orizontului este mai sus decat cealalta.

are cineva pareri legat de problema asta? 

nu incepeti va rog cu : asa sunt chinezariile , trebuia sa iei 8x40 de firma etc , etc . vreu doar pareri legate de problema asta . 

inca nu am sunat la magazinul de unde am cumparat , vreau sa ma informez intai despre cauza . 

multumesc