-----------------------------------
Mircea Pteancu
21 Iun 2017 15:17


-----------------------------------
Noa , bine , e un mizanderstending aici.
N-am zis ca filtrele nu se pot folosi la aperturi mici.
In principiu ,se pot folosi si cu ochiul liber ,avand grija sa nu primesti lumina parazita, pe lateral sau din spate.
Asta e cam greu la observatiile urbane.
De fapt eu nu am reusit sa folosesc filtrul pentru observatii VOL , mi-e teama sa nu-l scap ,ar fi nevoie de o mica montura...

Poti sa folosesti filtre la aperturi mici ,nu te opreste nimeni.
De unde ai lumina putina ,vei avea si mai putina sau aproape deloc.
Dar hai sa nu mergem pe opinii ci pe experimente reale.
Nebuloasa Merope in Pleiade am vazut-o in apertura de 125mm - foarte rar - fara filtru.
Cu Skyglow  incepe sa se vada , se vede dar slab.
Prin UHC este evidenta.
La fel Eagle Nebula , prin UHC se vede fara dubiu si nebuloasa dar slab si fara detalii ,o ceata tringhiulara printre stelele roiului.Fara filtru ,nu se vede nimic din nebuloasa.
In schimb ,Nebuloasa Rosette ,nu se vede nici fara filtru ,nici cu Skyglow si nici cu UHC prin 125mm de la locatia mea.
Decat ca roiul peste care se suprapune se vede si acesta mai slab ,da o imagine mai  saraca.Unde-i castigul ?
Deci la obiectele slabe ,cele mai  numeroase , filtrul nu te va ajuta in telescoapele mici.

Nu sunt un snob al aperturilor mari dar la DSO e nevoie de forta bruta , de apertura.
Nu imi convine dar aceasta este constatarea mea si semnez pentru ea.
Iar filtrele de banda ingusta tip Hydrogen Beta  cer aperturi zdravene ,d-alea  cum pe forum avem vreo doua sau trei telescoape.

Dar nu opresc pe nimeni de la experimente ,ba sunt  curios sa citesc desrpe rezultatele altora prin instrumente si filtre cat mai diverse.

Atasez opiniile lui Don Pensack legate de filtre.

Mircea