-----------------------------------
tudor
05 Mai 2017 09:08


-----------------------------------
Luneta nu este construita de mine ci de cei de la Krasnogorsk :) Am mai spus ca este un obiectiv foto  Tair 300mm cu f:4,5.
Eu doar l-am adaptat pentru observatii astronomice cu ajutorul unui adaptor pentru oculare, facut la strung. Ii mai pun uneori si o prisma diagonala cu un barlow, atunci focala lunetei devenind aprox. 550mm, deci rezultand un raport focal de f:8,2
 O folosesc cu placere fara diagonala la roiuri deschise si alte astersime folosind des un ocular 20mm ExplorerScientific 70° ce da o putere 15x cu un camp superb de 4,6°; Distanta de privit la acest ocular este foarte mare creand senzatia ca te uiti pe un hublou de avion. Tot cu aceasta luneta am rezolvat Castor fara probleme la 94X, cu un ocular 3,2mm direct in focar (fara prisma diagonala).
Sunt multumit de acest obiectiv de 67mm. Inteleg ca are o optica mai buna decat majoritatea refractoarelor acromate de 70mm dar ceva sub cele apocromate; Aici as fi interesat si de experientele colegilor nostri care detin acest obiectiv.