-----------------------------------
Erwin
20 Apr 2017 20:40


-----------------------------------
După mult timp revin cu o îmbună&#539;ire adusă teleobiectivului MTO11CA. După cum se poate vedea în imagine (scuza&#539;i calitatea, e făcută cu telefonul) am procurat un focuser elicoidal de pe ebay, model Lacerta de 1.25" cu lungimea activă de 10mm. Deoarece mai demult am strunjit flan&#537;a originală a teleobiectivului ca să se potrivească o prismă diagonală pe filet Vixen M36.4x1 acest focuser s-a potrivit la fix. Nu mai pot folosi diagonala aceea ci o alta cu oglindă pe care o aveam disponibilă. Focalizatorul a costat în jur de 25USD &#537;i este prevăzut cu inel de compresie &#537;i grada&#539;ii fine. Nu este Lacerta original care costă destul de mult dar î&#537;i face treaba cu brio. Am eliminat astfel inconvenientul focalizării prin rotirea obiectivului care mergea greu. Ca să ajung în focus a trebuit să mai rotesc vreo tură &#537;i jumătate (2-3mm, nu am măsurat exact), fa&#539;ă de pozi&#539;ia originală de la F/10 estimez că am apropiat cu 10mm. Nu &#537;tiu ce focală are acum Probabil un microfocalizator Baader ar fi fost mai bun fiind mai scurt.