-----------------------------------
jupiter2009
09 Apr 2017 21:44

&quot;Curcubee&quot; de stele
-----------------------------------
Să zicem că a&#537;ezi aparatul foto în fa&#539;a unei cascade, pe o montură ecuatorială automată, având în spate mai multe stele strălucitoare. Cerul e limpede, &#537;i nu există nici un fel de lumină parazită care să cadă pe cascadă, ca Luna, a&#537;ezări umane îndepărtate sau chiar ecranul propriului telefon. Teoretic, pe cascadă, în partea opusă a stelelor, ar trebui să apară curcubee provenite de la ele, a&#537;a cum apar în spatele Soarelui sau a Lunii, iar cu un timp total de expunere suficient de mare o cameră foto ar trebui să le capteze "pe film".

Teoretic. &#536;i mă întrebam: cât de posibil este în realitate să fotografiezi curcubee de stele? Nu am găsit nicăieri pe internet fotografii cu acestea, deci nu &#537;tiu cât de mult se poate. E vorba de capabilită&#539;ile aparatelor foto de azi sau există &#537;i alte limitări?

Am încercat sa ilustrez cum ar arăta pe o cascadă curcubeele stelelor din Hexagonul de iarnă, arcul strălucitor din stânga provenind de la Venus iar al doilea ca mărime fiind de la Sirius.
https://www.flickr.com/photos/d_jay/sets/72157677643381364