-----------------------------------
Mircea Pteancu
28 Mar 2017 20:51


-----------------------------------
Internetul zice ca Revelation sunt oculare Plossl clasice din doua dublete, este insa bine si solid construit.
Cred ca-i de vreo doua ori mai greu decat Plossl 10mm pe care-l aveam.
Pentru mariri mari folosesc oculare orto care mie imi sunt tare dragi.

(Asta-i otara off-topic  aici : dupa ce termin dobsonianul de 8 inch am sa reintroduc pentru grosismentele mari ocularele SR ale lui zoth si galileanul de 9mm.
Am observat ca acestea functioneaza mult mai bine pe reflectoare ,impreuna cu lentila Barlow ofera rezolutie nemaipomenita si cer negru-catifea.
Ce-i drept , e bine sa-ti faci din timp abonament la ''shrink'' :geek:  , uneori campul vizual mic si foarte mic te innebuneste la propriu !)

Cu luneta de 90mm obtin 150x cu ocularul Kasai orto 4mm si ,in general , ma opresc aici.
Dar la Luna am ajuns la 200x cu orto Vixen 5mm +Barlow 1.8x si am vazut detalii foarte faine.

Mai ,fratilor , nu ma ispititi cu Naglerele voastre in Postul cel mare !
Va urez totusi sa va aduca Iepurasul ce va doriti...ca are si pentru mine ceva bun !

Revenind la lunetele de 100mm ,sunt de acord cu sternchen , pot veni aici observatii si discutii despre lunete de la 80mm - cum ar fi noua bijuterie a lui zoth - pana la lunete de 120mm.
Oricum legea o face seeingul , conditiile de observatie si abia apoi instrumentul.

Aseara eu am experimentat pe luneta 90x600mm vederea binoculara cu vizorul IOR de microscop , cu tuburile portoculare reglabile pe ambele canale.
Am folosit oculare Bausch&Lomb de 25mm de la ''lentilozaur'' pentru 24x si camp de aproape doua grade.
Am vazut M37 si M36 in Auriga, desigur M44 in Racul -incredibil de spectaculos , Jupiter cu conturul sau eliptic foarte evident , doua benzi benzi cu contrast ridicat si satelitii galileeni , Delta Bootis , Nu Dra.
Messier 35 in Gemenii s-a vazut slab.
Baiul este ca nu ajung in focar cu diagonala ,observ la modul ''direct'' , asa ca pot sa privesc mai mult pe directie orizontala.
Ca sa vad M44 am stat si in genunchi  si ghemuit.
Dar a meritat !

Mircea