-----------------------------------
valy
26 Mar 2017 22:22


-----------------------------------

Colegul Valy vrea sa afle dacă se poate obtine o pupila de ie&#537;ire mică concomitent cu un grosisment mic , pe o apertura generoasă .Bezicali da..desi nu am bagat initial grosismentul in ecuatie, dar ce zici tu este ce s-a discutat pe celalalt thread cu luminozitatea, deunde si ideea dilemei mele.

Revin cu intrebarea: nu se poate anula rolul cristialinului astfel incat practic sa avem situatia din domeniul foto in care in planul focal (al receptorilor din ochi) sa proiectam  mai multa lumina odata cu cresterea aperturii?

In optica nu stiu sa existe posibilitatea schimbarii pupilei fara sa apelezi la magnificatie.
....
Colegul Valy ar putea sa vina cu un exemplu concret, asa poate as intelege si eu ce doreste ... Pe baza afirmatiei/teoremei practic nu mai are rost sa vin cu exemple.. Dar totusi imi imaginez un sistem:
- telescop care da o pupila de iesire 5mm
- cresc apertura dar pupila ramane 5mm insa concentreaza mai multa lumina, nebuloasa apare mai stralucitoare, incep sa se vada si culori
- cresc iar dar pupila ramane lafel cu si mai multa lumina iar nebuloasa si mai stralucitoare
- cresc apertura pana raman fara bani..:)


Primele care le intuiesc ar fi reducerea rezolutiei si efecte de difractie nedorite. N-ar fi o problema, aici vorbim de obiecte difuze, mari ca suprafata, la limita perceptiei, nu detalii planetare la magnificatii mari.

Cred ca ne-am mai certat pe tema asta.  Poate voi, eu nu :)