-----------------------------------
zoth
26 Mar 2017 18:08


-----------------------------------
Asta inseamna ca nu ti-ai definit bine dilema, eu nu am inteles-o.

Incerc totusi o explicatie: un telescop (intelegand prin asta ansamblul obiectiv-ocular) este un sistem afocal si din aceasta cauza marimea pupilei de iesire se afla in stransa relatie cu cea de intrare. Ce este un sistemul afocal? ... un sistem care preia razele de la infinit si le da tot la infinit ... sau cu alte cuvinte le preia sub forma de raze paralele si le da sub aceeasi forma.
Am explicat in topicul la care faci referire ca lumina de la o stea ajunge la obiectiv sub forma de raze paralele. Ele vor fi concentrate de obiectiv intr-un punct in planul focal dupa care vor expanda din nou pana ajung la ocular care le transforma din nou in raze paralele. In desenul de mai jos am figurat doar razele marginale care definesc pupila de intrare si pupila de iesire. Este simplu de inteles din imagine ca pupila de iesire este data de raportul dintre apertura si magnificatie.
Atentie la un amanunt minor, unghiurile care sunt marcate pe imagine sunt unghiuri opuse la varf (definite de intersectia a doua drepte neparalele) si sunt deci congruente. Desenele pe care le-ai vazut prin topicul de lunete si alte constructii optice (scuze, nu mai retin cum se numeste) in care aceste unghiuri au valori diferite, nu au nicio legatura cu realitatea.

pupila iesire= pupila intrare/magnificatie
magnificatia= f obiectiv/f ocular

in consecinta pupila iesire= (pupila intrare/f obiectiv)f ocular.

Daca vrem ca pupila de iesire sa ramana la aceeasi valoare cand marim apertura suntem obligati sa pastram constant raportul pupila intrare/f obiectiv.