-----------------------------------
Mircea Pteancu
26 Mar 2017 16:41


-----------------------------------
Florin

Foarte frumoasa luneta , sa o folosesti sanatos si la observatii tot mai faine !
N-as vrea sa sune a infatuare ci ca impartasire din experienta proprie : rezolvarea stelelor duble dificile mi-a  luat si mie mult timp si acum stiu de ce.
E drept ca si dotarea s-a imbunatatit in mod continuu si ,de multe ori ,cu ajutorul colegilor de aici de pe forum
Privind insa  inapoi , imi dau seama ca as putea obtine rezultate mult mai bune acum cu dotarea neimbunatatita.

Ceea ce este  altfel acum  , pe langa dotare , este ochiul educat prin sutele de ore de observatii de duble de toate felurile,culorile, magnitudinile si separatiile.
Observand cat mai des cu putinta, cu aceasta luneta de F/10 vei obtine rezultate mult mai bune peste un an sau doi decat cele de  acum.
Nu va fi un proces brusc ,asa cum ai aprinde becul ci unul lent ,cumulativ.
Vad ca ai inceput sa-i pui bazele foarte bine , Epsilon Bootis si Porima sunt minunate, felicitari!

sternchen

Am observat eu M51 si NGC 5195 in week-endul trecut.
Am folosit luneta ''zoth'' 90x600mm.
Galaxiile se vad ...cum sa zic... se ''zaresc'' deja la 20x in ocularul LV30mm.
Te asigur ca daca ai incercat , le-ai avut cu siguranta in campul vizual.
Dar nu le-ai vazut pentru ca  te-ai asteptat la altceva.

Este aceeasi poveste ca la observarea lui M1 si M33 , si aceste galaxii sunt extrem de slab luminoase pe un cer poluat.
Trebuie sa ''kamasutrezi'' ocularul , nu sunt bune ocularele cu eye-relief mare ,nu sunt bune ocularele ''volcano top''.
Cauta locatia ,sa fii absolut sigur ca esti unde trebuie iar in ochi nu trebuie sa ajunga alta lumina decat cea prin ocular - pune-ti pelerina peste cap daca trebuie.
Si vei vedea asa si M51 si multe alte obiecte DSO fantomatice.
Aseara ,urmand reteta de mai sus , am vazut in Coma Berenices M53  -un roi relativ luminos si ''Sunflower Galaxy'' M63, alt obiect fantomatic pe un cer poluat luminos.

Dar nu vei vedea nimic daca nu incerci.
Or fi faine pozele colorate ale lui  NASA dar sunt '' rahat cu perje'' (scuze dar este expresie din romanul ''Love Story'' :oops: )  pe langa observarea  reala,in timp real , a obiectului real , cu propriul telescop si numai prin propriile abilitati.
Eu aici si el acolo....la 23 milioane de ani -lumina!

Succes ,Mircea