-----------------------------------
Eduard Wichner
15 Mar 2017 15:07

OAG sau ST80 pentru Skywatcher Explorer 200P (8 inch)
-----------------------------------
Salutare, as vrea sfatul/parerile voastre in urmatoarea problema:
Echipament: Skywatcher Explorer 200p 8 inch + EQ5goto + Synguider.

     Pentru moment folosesc ca ghidare un finder 9x50 (cel stock) la care am conectat un Synguider dar la expuneri mai lungi de 4-5 minute am startrails; am incercat tot felul de setari intre Synguider si GOTO (am redus sub 400 agresivitatea RA si DEC, am incercat toate valorile de auto-guiding speed din GOTO, am incercat ghidare cu expuneri intre 256ms si 4sec dar fara mari diferente de performanta). 
     Synguider-ul functioneaza sigur, daca-l las 1h nu pierde steaua de ghidaj dar pe cadre am startrails.
     Mentionez ca dedic mult timp la setup-ul monturii, balans si aliniere polara inainte de fiecare sesiune.
     Am scrutat multe forumuri si filmulete pe youtube si cred ca problema mea este de fapt compusa din doua:
- una ar fi din ne-respectarea raportului distantei focale de 1:2 intre instrumentul principal si cel de ghidare, in cazul meu este 1000mm pentru telescop si 180mm pentru finder - o solutie ar fi sa schimb finder-ul cu un ST80 de 400mm sau ceva putin mai mare la care sa conectez Synguiderul.
- a doua ar fi cauzata de "differential flexure" - data de elementele mobile din sistem pe care as elimina-o prin folosesirea unui OAG (cel subtire de 9mm TSOAG9).
     Nu as vrea sa renunt la Synguider, nu am posibilitatea sa ies in teren cu laptop + camera de ghidare.
    Stiu ca OAG-urile nu sunt asa recomandate pentru reflectoare din cauza ca nu este spatiu suficient pentru focalizare dar am facut o masuratoare exacta si OAG-ul de 9mm s-ar potrivi perfect pe focuserul meu (Crayford 2"). Sincer as prefera varianta cu OAG, nu as vrea sa iau un guider mai mare si sa adaug greutate suplimentara monturii care este cam la limita pentru setup-ul meu.
    Folositi careva OAG pe un telescop similar?
    Ce parere/sfaturi aveti la problema prezentata de mine?
    Toate parerile sunt binevenite.