-----------------------------------
valy
29 Ian 2017 18:28


-----------------------------------
Uite cum fac eu: pun focala cea mai scurta a instrumentului, adica nu folosesc barlow, si centrez in ocularul cu focala cea mai lunga, dupa care schimb cu ocular cu focala mai scurta si recentrez daca e cazul. Dupa care cu grija sa nu misc telescopul/montura pun camera, cam stiu pe unde vine focusul, de obicei difera mult de pozitia cu ocular, si fara sa ating prea mult focusez cu camera montata, ar trebui sa fie ok, daca planeta/steaua e defocusata apare ca un cerc mare dar apare ceva pe ecran, desigur presupunand ca expunerea nu e prea mare sau prea mica. De asemenea am grija sa nu traga diferenta de greutate dintre ocular si camera, e posibil ca sa se descentreze, te descurci tu aici.

Aliniaza cautatorul cand ai ocularul, de asemena centreaza-l bine si fixeaza-l sa nu se miste. Incearca sa eviti barlow deocamdata pana te prinzi cum e cu treaba asta, de obicei un barlow pus te cam incurca in centrarea imaginii planetei pe senzor, campul se ingusetaza foarte mult si orice respiratie scoate planeta de pe senzor, in plus ca deplaseaza focusul poate dincolo de cursa efectiva disponibila. Ai grija aici ca s-ar putea ca cu barlow sa ai nevoie de un tub de extensie a cursei focuserului, altfel nu obtii focus. De aia ziceam sa testezi pe timp de zi combinatia, daca merge ziua merge si noaptea, dar daca tu ziua testezi fara barlow dar noaptea il pui...bingo.

PS: merge si din balcon, dar e de preferat undeva langa casa sau cat mai departe de casa, pe camp.