-----------------------------------
Mircea Pteancu
13 Ian 2017 20:11


-----------------------------------
Multumesc Erwin pentru apreciere si pentru precizare!
Lentilele din primele lunete erau cu siguranta inferioare , atat ca prelucrare cat si ca material , lentilelor moderne si care ne stau la dispozitie pentru construirea de replici/reproduceri/reconstituiri.
Oare ce fel de cer , ce imagini vedeau primii astronomi in lunetele lor ?
Absenta poluarii luminoase , aerosolii din aer fiind in cea mai mare parte doar de origine naturala plus rapoartele focale ''catastrofale''  (de la F/40 in jos ) au condus prin combinarea lor la o calitate a imaginii mult mai buna decat am crede.
Dar imaginile erau sarace in lumina.
De aceea s-a ajuns la lunetele monstruoase ale lui Huygens , Campani , Cassini , Divini , Hooke , Auzout , Klingenstjerna , Hevelius.

Dar eu va propun sa mai discutam despre luneta lui tata Galileo Galilei.
Stim cu totii ca enigma inelului lui Saturn nu a fost rezolvata cu luneta galileana de 20x a lui Galilei.
Dar prima stea dubla a fost rezolvata de catre Benedetto Castelli , discipol si prieten al lui Galileo.
Aceasta a fost Mizar.
Este adevarat ca Riccioli face referire la Mizar ca fiind stea dubla in ''Almagestum Novum'' vol.I ,pag .422

http://www.leosondra.cz/en/mizar/

Gasiti linkul catre ''Almagestum Novum'' dand clic pe coloana din dreapta din blogul meu.
Din pacate eu nu am gasit nici o referire la Mizar sau Alcor la pagina 422.
Poate voi gasiti.
Apoi ne povesteste Leos Ondra cum a descoperit Castelli natura binara a lui Mizar ,folosind una din lunetele lui Galilei.
''Il vecchio scopritore''  de 20x cred ca a ramas tot timpul la maiestrul Galileo.
Mircea