-----------------------------------
Dbird
24 Dec 2016 18:22


-----------------------------------
Review Sotem BPC2 7x50 (SOMZ) 1999
Practic Tento BPC2 7x50 este fabricat tot de Fabrica de Produse Opto-Mecanice Salavat = SOMZ, la fel ca si fratele lui din prima parte a postului. Acest model este un produs din 1999 "Made in Russia", deci un frate mai tanar teoretic mai modern si mai capitalist. Fiind facut la aceeasi fabrica ne-am fi asteptat sa fie oarecum identice dar realitatea ne arata ca nu este asa astfel incat proiectantii rusi au remodificat si recalculat acest  binoclu.  Practic este un corp clasic europeean/japonez (lucru de altfel bun caci asa cum am mai spuns celalat tip de corp, tipic rusesc lasa mult de dorit, mecanica influentand negativ inclusiv optica) ca si la primul binoclu prezentat  dar are un traseu optic putin mai scurt. Ocularele sunt in mod cert reproiectate. Tot 3 lentile in 2 grupuri, dar de data asta de diametre mai mari, si avand ca rezultat un eye-relief foarte generos. O incercare de a ajunge la un efect de wide modern, interesanta dar inca nu suficienta pentru a elimina complet efectul de tub chiar daca aceasta nu este chiar violent. Aparatorile de ochi sunt foarte lungi practic ele fortand ochiul undeva in spatele campului complet ceea ce se traduce atat cu efectul de tunel amintit cat si cu o trecere la marginea campului vizual, progresiva de la negru spre camp, prin griuri. Desi si la celelate modele prezentate exista acest fenomen, la acest model parca este mai evident. Apropiind ochii putin mai mult zarim tot campul vizual dar iesim din zona de vizibilitate din cauza unor fantome optice aiurea ce te obliga sa iti retragi ochii pana in zona corecta de vizionare. Totusi in aceste conditii campul este 120m/1000m. Mai mult este extrem de comod sa privesti cu ochelarii deoarece cupele se dau jos usor si eye-relieful este intr-adevar foarte mare.  Daca privim totusi fara aparatori de la distanta optima apare totusi o tenta de efect "wide" semn ca totusi reproiectarea ocularelor nu a fost chiar gresita ca idee.  Acoperirile sunt albastre si mov-indigo, dense si de buna calitate , amintind de CZ inclusiv la calitatea opticii. Optica este de foarte buna calitate, definitia, contrastul si lumina sunt identice cu omologii de la CZ, deci ramanem in zona de "Binocterm al saracului" si cu acest model. Inclusiv avem acea tenta foarte puternica de galben (ca si la primul binoclu, acelasi galben "mi-am cumparat o lamaie" circa de 2 ori mai puternica decat cel de la CZ). 
Partea mecanica nu merita descrisa fiind identica ca si la primul model testat cu exceptia cursei de clar care la acest model revine la o lungime normala pentru aceste modele de binoclu. Greutatea este de 966 grame cu tot cu cureaua de prindere si eyeshieldurile puse, deci ceva mai usor decat modelul prezentat initial, cel mai probabil diminuare aparand din scurtarea mecanicii binoclului. 
Un binoclu utilizabil atat astro cat si terestru. Comparat cu mare succes cu celelate modele inclusiv CZ 7x50 vizualizarea este placuta singura observatie fiind lejerul efect de tub. 
Practic nu sunt mari diferente fata de "fratele lui" mai varsnic, deci restul de comentarii le puteti reciti mai sus. 
Deci un binoclu recomandat, pentru gama lui 7x50, cu caldura.

Later Edit: Am uitat sa mentionez ca reproiectarea ocularelor nu este decat optica, deci tarele mecanice ale acestui model raman indentice ca la modelele de mai sus. Respectiv nu veti scapa (nici daca binoclul este nou nout - asa cum este modelul ajuns la mine) de montarea de granituri sau altui sistem de blocare a ocularelor descris mai sus.