-----------------------------------
catalin dumitru
19 Dec 2016 01:49


-----------------------------------
Da , am astigmatism zdravăn la ambii ochi .Toate ocularele de câmp larg pe care le mesteresc în special pentru claritate marginală pe RFT , îmi oferă imagini u&#537;or neclare pe periferia stângă &#537;i dreaptă a câmpului aparent &#537;i perfect clare , cu stele stigmatice la partea de sus &#537;i de jos a marginii câmpului . Nu am reu&#537;it mai mult pentru că nu vreau să sacrific ortoscopicitatea .
Posibil ca ochii mei stalciti să ma ajute in vreun fel . Însă de&#537;i stângul e dominant , cu dreptul văd mult mai luminos . Nu &#537;tiu de ce . Oricum la observa&#539;ii folosesc ambii ochi pe rând . Prin binocular de microscop , detaliile observate se înmul&#539;esc bini&#537;or , cu toată scăderea de strălucire , asociată .

Oricum , la pupile de ie&#537;ire mici , figura de difractie îmi pare a fi perfect circulară . Nu &#537;tiu exact de la ce măriri văd difractia stelelor dar îmi amintesc că la 200 x am zărit dubla dublă din Lira cu toate patru componentele frumos pictate cu câte trei cercuri complete in jurul maximei ,cuprinse toate in câmpul aparent .  Cred însă că am vazut difractie la stele &#537;i la jumate , adică 100 x , si a&#537; îndrăzni să cred că uneori chiar bini&#537;or mai jos , chiar mai jos de 80x pe obiectivul de 100 mm.  O să încerc si la alte măriri dacă o va permite seeing-ul din ora&#537; . Dacă nu , de pe coclauri .