-----------------------------------
Ovidiu M. 
26 Sep 2016 09:57


-----------------------------------
Am iesit in weekend la Ciolanu, Buzau. Cantarind toate avantajele/dezavantajele cred ca pana in momentul de fata este cel mai bun loc de observatii. De fapt singurul dezavantaj este ca locul de observatie este destul de aproape de sosea, insa chiar si in weekend, la orele de noapte trec foarte putine masini; estimez ca in 2:30h au trecut sa zic vreo 15. Se inchid ochii, se acopera si cat de cat, este o solutie. In rest numai avantaje.Accesul din Buzau se face in aprox.30 min pe un drum asfaltat foarte bine. Cerul in noaptea aceasta a fost de un 4 solid pe scara Bortle iar intr o iarna trecuta spre 3 daca nu 3 deoarece Calea Lactee prin binoclu era puternic marmorata exact ca in descriere. La M33 nu pot sa ma raportez deoarece era destul de jos....M31 insa, un pic mai sus era vizibila cu ochiul liber cu vedere directa.La zenit estimez ca erau vizibile stele de mag 6-6.5.

In concluzie, pentru iesiri facile cred ca este cea mai buna locatie intr o raza de 30 km in jurul Buzaului. Pentru altceva cred ca este nevoie de drumuri lungi si anevoiase spre Siriu sau Bisoca.