-----------------------------------
HoO_Germany
22 Mai 2007 19:57


-----------------------------------
Si eu sant de parere, ca observarea planetelor cu filtre "speciale" nu este nevoit. Sigur la un 12" Dobson primesti multa lumina de la obiect, si asta este deja un avantaj foarte mare. Eu nu pot sa-mi dau seama, ca imaginea lui Jupiter sau Saturn o sa fie asa de luminoaza, ca sa-mi pun un filtru, mai mult nu, cand am o marire maer de ex. cu un ocular de 9 mm. La focala telescopului cu 1524mm iese o marie de 169x unde deja se pot vede destule detalii planetare. Cu ocularul de 6 mm iese o marire de 254x und cred cu siguranta, ca planetele o sa sara in ochi  8) . Sigur sant filtre avantajos la magnificatia moderata unde se doreste a vedea benzi sau polurile planetare (de ex. la Marte) dar eu, pana acum am probat niste filtri pentru planete, zic ca imaginea se intunerica prea mult unde detalii-le venind cu lumina nu se mai vad, iar alte detalii de la benzi vin cu o lumina foarte slaba. Nu stiu ce sa zic la ata, mie nu mi-a placut observarea cu filtre la planete.
Altfel la observarea DeepSky, aici se poate folosi ori un filtru UHC ori un filtru O III in 2".