-----------------------------------
jimao22
08 Sep 2016 17:26


-----------------------------------
Azi noapte am facut o sesiune remote cu George (de data asta in sens invers decat faceam de obicei) in sensul ca am urmarit de la mine telescopul din observatorul lui George. 
In pofida nealinierii telescopului cu axa orara (avem o eroare de con destul de mare), am reusit sa facem sincronizarea cerului rela cu cel din planetariile din calculator, destul de bine, astfel incat pe la ultimele sincronizari, cand tinteam un obiect pe cer, acesta se afla negresit in campul camerei principale. Asta e mare lucru, fiindca in acest fel observatorul este functional chiar daca nu e perfect pus la punct.
Un lucru insa trebuie rezolvat si nu se poate face asta remote: la mare, noaptea este o umiditate mare si ca rezultat, aseara, dupa vreo 2 ore de umblat pe cer, secundara (sau principala - nu stim inca) s-a aburit si stelele noastre se vedeau ca prin oglinda de la baie dupa dus. Trebuie facut un sistem de dezaburire (dew-heater) care sa previna asta - e o problema reala si nasoala. 
Sper sa ajung din nou la George anul asta, cat mai curand sper, fiindca vreau sa rezolv cvasi-totalitatea problemelor ramase si sa las acolo un sistem perfect functional cu care George sa ne incante pe viitor.