-----------------------------------
CAdi
07 Sep 2016 20:38


-----------------------------------
 daca planeta are magnetosfera cum
 presupune 2Sky (care face o parela cu IO) ,multe din radiatiile stelei vor fi respinse ...

Doar cele corpusculare. Cele electromagnetice (de ex. Raze X) nu. Iar o pulsatie a piticei de la distanta aia o sa faca solar flare-urile noastre sa para ca un zefir prin comparatie.


Eu nu cred ca astronomii de la Observatorul European de Sud se inseala !

O atmosfera groasa planetara respinge razele x si gamma, in plus de acest lucru 
sa vedem ce spune acelasi site wikipedia despre Proxima Centauri :

 Steaua are  o rază de 0,14  din raza soarelui .In general piticele rosii au o suprafata rece deoarece au consumat hidrogenul. Temperatura lui Proxima Centauri este de 3042 K fata de a Soarelui nostru
 care este cca 5800 - 6000 K .
Luminozitate stelei este de asemenea foarte, foarte mica de aproximativ 0,0015  din luminozitatea
 Soarelui nostru. 
Nu stiu ce daune considerabile ar putea provoca steaua aceasta lui Proxima b mai ales daca are cum
am mai spus o patura densa atmosferica .
Astronomii de la Centrul de astrofizică al Universității Harvard din Statele Unite afirmă că 6% dintre 
piticele roșii au în jurul lor planete cu mărimi comparabile cu cea a Terrei și ca  sunt potențial locuibile.

Sa facem insa un exercitiu de imaginatie daca am ajunge in viitor pe aceasta planeta :
In momentul cand ne-am apropia ipotetic de planeta cu o nava am vedea o suprafata expusa 
permanent catre Proxima Centauri   cu temperaturi ridicate (probabil peste 100 *C ).
Pe acea suprafata a planetei este posibil sa avem vulcani si numeroase cutremure fiind expusa
datorita activitatii eruptive ale lui Proxima Centaurii si la vibratii  intense  . 
In zona gri dintre partea intunecata si partea luminoasa , atmosfera se va vedea rosie asa cum se
vede cerul nostru la apusul soarelui, iar soarele rosu se va vedea mai tot timpul mare la linia 
orizontului....De asemenea pe cerul inrosit se vor mai vedea 2 sori mai indepartati (pentru ca stim ca
Alpha Centauri este un sistem triplu stelar )
S-ar putea (dupa cum vedem in fotografia postata )sa avem in acea zona multa apa ,lacuri sau chiar
 mari pentru ca temperaturile planetare scad spre 0* C si vom avea multe precipitatii.
In partea intunecata temperaturile scad treptat ajungand si in jur -100 *C  si am avea gheata si 
zapada ,in functie de cat de densa este atmosfera planetei....