-----------------------------------
Mircea Pteancu
03 Sep 2016 20:13


-----------------------------------
Teo

Multumesc pentru exemple , toate se refera la observatii pe un cer cu poluare luminoasa redusa.
Pe un cer poluat de oras ,la grosismente mici vei vedea doar fondul luminos al cerului.
Nu vei vedea nici galaxii indepartate ,nici nebuloase difuze la grosismente mici.
In general , nebuloasele sunt cele mai afectate de poluarea luminoasa.
Pentru observarea lor din oras vor fi necesare filtre ,fie UHC , fie O III.
Problema este lipsa de contrast dintre obiecte si fondul luminos.

Ce incerc eu sa va spun , impartasind experienta unuia care a observat multe obiecte DSO din oras , presupune o schimbare a metodelor de observare , cu indiferent ce instrument.
Din oras nu vei vedea nebuloasa Veil sau Cap de Cal folosind grosismentul echipupilar nici cu telescop de 30 cm.

Cel putin discutia aceasta m-a lamurit ca nu are rost sa petrec  o ora scriind  lucruri care ba nu intereseaza ba sunt contestate inainte de a fi incercate.
Sa nu se inteleaga ca as fi suparat , am scapat de o corvoada,mersi.

Si eu folosesc instrumente mici.
Cea mai mica luneta are 45mm si o folosesc la 12x dar pentru campuri stelare si asterisme , pentru imaginea de camp mare.
Nu va fi instrumentul DSO preferat ,nu are cum ,dar campurile stelare de 4 grade din Calea Lactee arata foarte bine .
Ca observ si notez stelele duble rezolvate si obiectele DSO care se vad , mi se pare firesc.

Mircea