-----------------------------------
Tavi F.
14 Mai 2007 21:32

Re: ajutor: telescop home-made
-----------------------------------
Bună ziua!

Profesorul meu de fizică vrea să facă un telescop dintr-un ocular de la un microscop și un obiectiv de la un epidioscop.

Are vreo șansă :?:
Un lucru esential in realizarea unor asfel de lunete, este ca obiectivul sa fie montat invers.
IOR facea asfel de obiective de proiectie, compuse din 3 lentile, am facut si eu mai demult o mica luneta dintr-un obiectiv 3,2/75. Sigur ca imaginea nu are o calitate similara cu cea produsa de un dublet astronomic cu aceeasi pupila de intrare, si F/D mai mare, dar e mult mai buna decit cea produsa de o singura lentila echivalenta.

In cazul in care profesorul tau dispune de cel mai mare obiectiv didactic (din ce stiu eu 3,5/430), chiar merita sa construiasca o luneta, iar grosismentul sa-l limiteze in jurul celui rezolvant (~50x).

Edit: Observatia mea subliniata a fost o constatare empirica pe un obiectiv triplet Cooke, a carui lentila divergenta a fost inversata.
Montarea se face ca la proiectoarele respective - pastrind partea  exterioara spre obiect (in cazul lunetelor).