-----------------------------------
Erwin
21 Iun 2016 07:01


-----------------------------------
În urma nu foarte îndelungatei experien&#539;e în a construi monturi azimutale &#537;i a utilizării lor strict pentru vizual, părerea mea este că nu ai nevoie de motoare &#537;i automatizare, mai mult te va încurca la observa&#539;ii un astfel de setup. Iar dacă vrei să faci poze una ecuatorială sau alt tip similar este indispensabilă. Nu &#537;tiu dacă ai mai construit sau nu monturi însă î&#539;i recomand călduros să începi cu cea mai simplă, montura "pipe" de 2 &#539;oli care va duce mak-ul actual fără probleme.

Montura T-Rex, neechilibrată, introduce constrângeri tehnice importante pentru componente, presupune materiale de foarte bună calitate care nu &#537;tiu dacă sunt accesibile a&#537;a u&#537;or pe pia&#539;ă. 

Niciuna din monturile mele din piston nu are motorizare dar ambele au reglaj fin pe 2 axe însă acest reglaj este util de fapt doar pe altitudine, azimutul se mi&#537;că u&#537;or &#537;i precis direct cu mâna, indiferent de mărimea instrumentului. Am pus chiar 3 instrumente jumelate pe montura mare: cass clasic 200mm F/15 pe o parte, luneta 80mm F/11.25 &#537;i luneta "locomotiva" de 70mm F/4 pe post de căutător wide.