-----------------------------------
zoth
04 Iun 2016 14:00

Surprize optice in binoclurile ieftine
-----------------------------------
Cu ceva timp in urma un coleg de forum m-a rugat sa-i dezlipesc un dublet scos dintr-un ocular de binoclu intrucat este sudat defectuos iar imaginea furnizata de ocular nu este ok. Trebuie sa va spun ca este o persoana foarte rabdatoare intrucat nu am reusit decat azi sa finalizez operatia de dezlipire  :) 

La prima vedere dubletul respectiv parea intradevar lipit aiurea si nu am insistat la o analiza preliminara mai atenta. Acum imi pare rau caci nu asta era problema. Adevarul a iesit la lumina azi cand am finalizat operatia de dezlipire: lentila negativa a acestui dublet a fost slefuita cu o descentrare atat de mare intre fetele ei incat lucrul asta se vede cu ochiul liber pe bordul lentilei. Fenomenul duce la aparitia unui astigmatism feroce indiferent cum va fi lipita lentila pozitiva. Sigur ca printr-o lipire dreapta ansamblul format va arata tot aiurea si va da impresia ca lentilele au fost sudate defectuos.
A doua surpriza neplacuta a fost aceea cand am constatat ca lentila pozitiva nu era facuta din sticla ci din policarbonat.

In concluzie: nu va bucurati prea tare cand cumparati optica ieftina si nu va intristati prea mult cand cumparati optica scumpa, intradevar merita! Luati aminte la imaginea de mai jos, acum ambele lentile vor merge la cosul de gunoi!