-----------------------------------
Erwin
31 Mai 2016 11:41


-----------------------------------
Sâmbătă seara am fost la 5Km de satul Otve&#537;ti jud. Timi&#537; &#537;i am făcut observa&#539;ii cu spotting-scope-ul reconstruit având la bază piese care au fost în Bazar nu demult. 

Ocularul este un Kelner de la un binoclu japonez, prezintă distorsii geometrice dar dă stele punctiforme pe un câmp suficient de larg să fie confortabil. Nici pe timp de zi distorsiile nu sunt foarte deranjante pentru mine. Pentru a putea face observa&#539;ii pe timp de noapte i-am construit un suport adaptor pentru trepiedul foto.

Am putut vedea atât stele duble ca Delta din Scorpion, Epsilon Lyra ca dublă, Algieba, Cor Caroli cât &#537;i obiecte Messier &#537;i planetele Marte (bilu&#539;ă portocalie), Jupiter cu 4 sateli&#539;i, Saturn ca o elipsă &#537;i Titan. Duminică seara domnul Mircea Pteancu a văzut prin el cele două benzi la Jupiter ceea ce mi se pare remarcabil la această apertură &#537;i mărire. 

Pe un cer destul de bun, Bortle mai bun de 21 (n-am re&#539;inut exact cifrele după virgulă) am putut vedea M4, M27, Swan, Wild Duck &#537;i alte roiuri din Calea Lactee, M81+82, M106 (la care mi-am sucit gâtul pentru că era aproape de zenit) &#537;i altele pe care nu mi le amintesc. Este un instrument capabil, stelele sunt punctiforme &#537;i faptul că rezolvă duble &#537;i detalii planetare denotă că este mai bun decât un binoclu obi&#537;nuit. Păcat că nu am putut recupera 2 identice pentru a construi un binoclu din cele două lunete.