-----------------------------------
Catalin
31 Mai 2016 09:18


-----------------------------------
Haideti sa fim onesti cu Alex!
Eu am un telescop identic cu al tau si pina acum am posibiliatea sa merg pina la o magnificatie de 200X, cu un ocular acceptabil de 6mm. La magnificatia asta vad multumitor Jupiter-ul cu detaliile sale, Saturnul cu diviziunea Cassini, ba aseara am vazut si ceva detalii pe Marte. Am mai testat de doua ori oculare de 5mm  si de 4 mm, dar nu am fost deloc multumit de claritatea imaginii. Te intereseaza claritate, nu marime. Jupiterul tau poate sa fie MARE, dar degeaba e mare daca nu vezi detalii. Mai bine iei o gustare concentrata si gustoasa decit sa inghiti seara de seara o galusca fada si fara gust. Asa ca focuseaza-te pe claritatea imaginii, pe calitatea ei, petrece cit mai mult timp cu telescopul si cu ocularele pe care le ai si ochiul tau o sa se educe si o sa vada din ce in ce mai multe. Asa mi s-a spus si mie la inceput si, dupa multe ore de stat cu capu-n stele, am realizat ca, in pofida simplitatii, asta e sfatul ce mai bun.
Sterge de pe lista Barlow 5X sau 3X, nu ai ce face cu ele. Cu telescopul pe care il ai, in conditiile de cer de pe la noi, rar o sa poti sa depasesti 250X, magnificatie care deja iti este la indemina. Si eu simt nevoia sa cresc un pic magnificatia in unele seri (fac observatiile din afara unui oras, sa zicem ca am deasupra un cer suburban). Daca faci observatiile dintr-o zona cu poluare luminoasa puternica, poti sa iti iei cel mai bun si cel mai scump ocular, tot degeaba.  Daca as alege un ocular cu un barlow, as merge pe 9mm+barlow 2X de calitate buna. Ceea ce poti face cu adevarat ca sa cresti calitatea observatiilor este sa iesi cit mai des la cer bun cu echipamentul pe care il ai.
Bafta si bucura-te de ceea ce ai!