-----------------------------------
Teo
27 Mai 2016 19:14


-----------------------------------
Asta nu am de unde sa stiu. Banuiesc, ca limitarea de 200 X de la care incep efecte suparatoare ( blur si cromatism) este data de raportul focal scurt f/8.3. 
Luneta este Sky-Watcher, diametru 120 mm, focala 1000 mm. Luata din fabrica si nedemontata sau surubarita. Da. Pun chestia asta pe seama sfero-cromatismului.
Nu am facut analiza obiectivului sa ma pot pronunta daca mai exista si defectiuni de slefuire din fabrica ( supra sau sub-corectii).
Oricum, tind sa cred ca orice acromat de 120 mm la un f/8 este mult mai limitat decat un acromat de 120 mm la un f/15. Din pacate, astfel de lunete nu se gasesc pe piata de la noi si ar ocupa si mult loc.
De aceea am apelat la constructia unor lunete ( 105 mm f/15) si (150 mm f/11) ( care nu au lentile chinezesti) pe care inca nu le-am finalizat dar la care inca lucrez in limita timpului disponibil. Cand le voi finaliza, voi putea face mai multe comparatii.
Acromatul scurt de 120/600 mm ( f/5) e limitat cam la 100 X. Uneori il fortez si la 150 X pentru observatii selenare.  
Eu sunt mai multumit de cel scurt, pentru ca il folosesc mai frecvent la observatii DSO si selenare. Imi este si mai comod sa ies cu el afara fiind mai scurt.