-----------------------------------
Mircea Pteancu
01 Mai 2016 16:54


-----------------------------------
FlorinC

Sa folosesti sanatos noul telescop Maksutov Cassegrain 150 x 1800mm.
Eu nu i-as face montura Dobson pentru nimica-n lume , nu ai cum sa ajungi la ocular in preajma zenitului.
Mai potrivita este o montura azimutala bine construita.
Poate  este o confuzie , montura azimutala insa nu este o montura Dobson.

In privinta ocularelor de 2'' la telescoape compuse ...hm , ai pus mana pe un ''cartof fierbinte'' !
Eu sunt foarte multumit de comportamentul ocularului LV 30mm pe luneta ''zoth'' 90x 600 mm.
Nu este perfect pe tot campul dar pe cea mai mare parte a campului ,da .
Acest ocular are o diafragma de 30mm diametru si un camp vizual aparent de 60 grade.

Acum urmeaza partea unde '' o musca '' cea mai mare parte a astronomilor amatori.
Pe noul tau telescop ocularul meu ar asigura un grosisment de 60x si un un camp real de un grad.
Cea mai mare parte a recentelor mele  observatii Deep Sky , facute cu telescopul ''Hinds'' al  lui Erwin ,incep la o marire de 50x si cu un camp real de un grad ,obtinute cu un ocular Plossl de 25mm.
Indraznesc sa cred ca ceea ce eu vad in apertura de 158mm la 50x ,intr-un camp de un grad , vei vedea si tu in apertura de 150mm la 60x , intr-un camp tot de un grad.

Legendele tromboniste ale dipscaistilor iti vor spune ca ai neaparata nevoie de un ocular cu camp cat mai mare.
Sa luam ocularele  Ethos 13 mm x 100 grade sau ES 14mm x 100 grade. 
Acestea vor asigura :primul un grosisment de 138x  si camp de 43 minute  respectiv 128x si un camp real de 0,78 grade adica 47' minute.
Acest camp real  poti sa-l obtii cu un ocular Plossl de 25mm care iti va asigura la o marire de 72x un  camp real de 43 minute.

Sunt convins despre corectia la marginea campului din ocularele Ethos sau ES ca fiind mai buna ca in Plossl.
Dar Makul tau are un F/D = 12 , deci diferentele nu cred sa fie mari.
Din punctul meu de vedere , upgradarea la oculare de 2'' ,in cazul tau, nu se justifica.

Parerea mea...pe persoana fizica.
Mai bine cauta oculare Plossl fioroase ,gen Tele Vue.

Succes , orice vei decide sa cumperi ,Mircea