-----------------------------------
tavi 84
01 Mai 2016 12:08


-----------------------------------
Am făcut aseară noi observa&#539;ii cu aclimatizare suficienta(din păcate atmosfera era tot cu o turbulen&#539;ă vizibila),si erau observabile mai multe detalii fine la Jupiter,atât în benzi,cat si suplimentar(o să caut terminologia adecvată).Imaginea era mai contrastantă cu ocularul de 9mm decât cu cel de 5mm,iar focalizarea mai preten&#539;ioasă decît mă a&#537;teptam.La testele pe stea,intrafocal,inelele erau înconjurate de o ceata violeta.Ie&#537;ind cu focalizarea în extrafocal,aceasta se condensa,formând discul si inelele concentrice,înconjurate de inelul gălbui exterior,mai luminos.Mizez pe subcorectie,deoarece inelele intrafocale erau net mai contrastante,tinand cont si de diferenta de culoare.Am reu&#537;it să desfac obiectivul,iar lentilele au circa 6 si 8 mm grosime marginală,crownul si respectiv flintul.Plasate sticlă pe sticlă,apar inelele Newton.Inversând crownul,nu apar,deci fata exterioara a acestuia are o rază de curbură mai mare.Inelul distantor are circa 0,2 mm grosime.Nu prea &#537;tiu din ce sa confectionez unul mai subțire,deci voi încerca să fac trei mici dreptunghiuri distantoare din ceva.Voi testa cu prima ocazie,direct asa,sticlă pe sticlă.