-----------------------------------
Mars Boy
18 Apr 2016 09:31


-----------------------------------
Am iesit si eu de cateva ori in ultimile doua saptamani la Jupiter. Ultima data ieri. Folosesc un 70/500 iar pentru observatii planetare/lunare ocularul meu preferat e un GSO 4mm. Se sta cu ochiul lipit dar nu ma deranjeaza. In Bucuresti era un fel de pacla pe langa luna iar detaliile acesteia erau sterse ... dar inca erau. Se vedeau detalii in terasele craterelor deci am fost multumit in conditiile date. Jupiter fiind aproape de luna, fiind si faza destul de luminoasa plus seeingul slab nu m am asteptat prea mult de la Jupiter. Am avut o surpriza ... placuta din fericire. Jupiter se vedea foarte bine detaliat in conditiile date. Nu am observat turbulenta deloc fata de data dinainte acestei observatii cand a fiert si se observau doar NEB si SEB. Ieri in schimb am observat NEB si SEB foarte sharp si tenta de maro ( din pacate fara detalii - telescop mic si grosisment o idee cam mic ), NPR si SPR ( SPR fiind mai evidenta mie, ca un D intors, pe cand NPR era mai mult o pata). Am facut trei schite ale pozitiile satelitilor lui Galilei la orele 21:52, 23:04 si 23:24. Din prima mi am dat seama ca un satelit (Europa) lipsea la numaratoare fiind evident in spatele discului planetar. In prima schita am reusit cu surprindere sa observ usor shadow transitul lui Io ( am notat numele lunilor pe schite acum ... dimineata) pe discul planetei in zona NEB. Am stat indeajuns de mult timp incat sa observ si la ocular dar si pe schite miscarea lui Io trecand de Ganymede. Pe viitor vreau sa observ si GRS. Am auzit ca s ar putea chiar si in 70mm daca conditiile permit. Sper sa tina cat mai mult cerul senin ... :)