-----------------------------------
Mircea Pteancu
17 Apr 2016 18:40


-----------------------------------
La sugestia colegului nostru ''zoth'' am creat cu mare placere topicul ''Observatii astronomice prin instrumente mici ''.
Toti amatorii care fac observatii astronomice cu instrumente pe care le considera mici ,sunt invitati sa participe la acest topic.
Subsemnatul am avut , am la ora actuala si voi avea numai telescoape mici , ma consider  a fi un vesnic incepator in arta observatiei astronomice  vizuale , asadar  ma consider invitat din oficiu.

In una din serile acestei saptamani ,cred ca Miercuri , am facut observatii cu luneta 60 x700 mm.
Am ales aceasta luneta deoarece are un focuser Tasco metalic  de 0.96 '' iar scopul observatiei a fost unul tehnologic.
Am testat o serie de oculare in format 0.96'' si diagonala aferenta pe format 0.96''.
Ocularele testate au fost : 
Kellner Vixen 20mm la    G= 35x
Kellner Cercle V 18mm la G=39x
Huygens 20 mm          la G= 35x
Huygens    9mm          la G= 78x
Huygens M 6mm          la G= 117x

Obiectele observate au fost de rutina : Luna ,Jupiter cu cinci ''sateliti'' (la Est se vedeau patru sateliti iar la Vest unul - la Est era si o stea slaba vazuta printre sateliti ) , Castor rezolvat de la 78x ,companionul lui Izar se vedea ca o condensare globulara pe primul inel de difractie iar Porrima prezenta la 117x o forma de ''opt''.
Ocularele Kellner au prezentat un camp vizual  mai mare ca ocularele Huygens 20mm si Huygens 9mm.
Ocularul Huygens M 6mm /adica ''M(odificat)'' /prezinta un camp vizual aparent comparabil cu ocularele Kellner.
Insa ocularele Huygens au prezentat o imagine aproape perfect ortoscopica pe 80-90% din campul intradevar  mai restrans dar cu   un fundal al cerului sensibil mai negru.
Nota : am verificat ortoscopicitatea pe stele duble nu pe linii drepte.
Am considerat ''omologate'' ocularele si diagonala : imagini bune , discuri Airy de vis ,inele de difractie ''tari, optica cu acoperire antireflex , parte mecanica  metalica 100%.

Cer senin , Mircea