-----------------------------------
Mircea Pteancu
09 Apr 2016 21:16


-----------------------------------
sternchen

Multumim pentru poza.
Pozele aduc autenticul in postarile noastre.
E mai bine asa , daca muntii sunt prea apropiati , iti fura vederea unor suprafete mari de cer.

Multumesc pentru aprecieri dar sa stii ca experienta nu-i chiar asa de vasta , sunt un vesnic incepator.
Si nu ma deranjeaza deloc asta ,dimpotriva ,ma ajuta sa pastrez entuziasmul pentru cerul instelat.

Dar nu am nici un dubiu in legatura cu capabilitatea lunetei tale de 120mm.
Pete Kellerman , moderatorul nostru de pe ''60mmtelescopeclub'' a observat intreg catalogul lui Messier cu luneta sa Meade  de 60x 900 mm si o parte consistenta din lista Herschel 400.
Deci vei vedea nu doar M51 ci ,cu perseverenta , toate obiectele Messier.
Si multe altele.
Gaseste catalogul ,cartea sau ghidul de observatii care-ti place cel mai mult , familiarizeaza-te cu doua oculare -nu ai nevoie de mai multe- si foloseste luneta de 120mm , imi pare foarte potrivita.
Ocularele despre care vorbim sa fie unul pentru grosismentul de baza, sa zicem  , 24x cu ocular de 25mm daca luneta are F= 600mm.Deci ai avea camp de 2 grade pe cer .
Poti sa tii la indemana un ocular de 12mm sau 13mm pentru 50x,acesta este dupa parerea mea facultativ.
Dar neaparat iti trebuie  unul care sa iti dea 80x sau 100x.
Asa a observat si asa recomanda  Peltier ,unul dintre cei mai mari observatori vizuali ai cerului.

Succes ,Mircea