-----------------------------------
Mitu Catalin
22 Apr 2007 15:31


-----------------------------------
Aseara am sarbatorit "prin munca" ziua astronomiei - am testat filtrul UHC-S . Seara cealalta mi s-a stricat cablul motorului de RA si am pierdut ocazia . 
Cu expuneri de 3 minute cu filtrul histograma ajunge cam pe la nivelul unei expuneri de 20 secunde facuta normal . Am pus alaturat doua cadre - cel facut cu filtrul esta foarte prost focalizat (nu am fost atent cand am montat aparatul foto si planul senzorului nu a fost perpendicular pe axa optica +  batea vantul ) dar ceea ce conteaza este ca pe imaginea facuta cu filtrul bratele se vad mult mai bine. Prin urmare cu pretul cunei complicari masive a  aparaturii folosite (se adauga laptop +luneta ghidaj + webcam ccd cu LX +  autoguider + filtru + sistem declansare automata dslr +  ) si al inconvenientului expunerilor mai lungi se poate creste calitatea imaginilor  brute obtinute in oras chiar si pentru galaxii (oficial filtrul este destinat observatiilor vizuale pe nebuloase) .
Atentie ! Filtrul de 1.25 este prea mic si produce vignetarea imaginii , oamenii seriosi vor folosi unul de 2"