-----------------------------------
deathripple
05 Apr 2016 19:59

achizitie telescop solar
-----------------------------------
o sa intru direct in subiect. caut sa achizitionez un telescop solar. din ce-am mai citit pana acum - cel putin pentru americani - exista urmatoarele optiuni: coronado, lunt si daystar. am inteles ca lunt a fost achizitionat de meade, ca meade si-a mutat fabrica in mexic samd. nu cred ca e foarte relevant. inca fac lucruri bune, din ce inteleg. 
optiunile ar fi urmatoarele: coronado solarmax II 90, lunt 80 PT si daystar quark. in review-uri si pe forumurile de-afara parerile sunt impartite, lumea insa pare a inclina catre lunt. si coronado si lunt insa trec binisor de 3k $ - ce sa mai vorbim de double stack. in atare conditii am aruncat un ochi si la daystar, care in 2014 au venit cu quark. pe site la ei insa mai apare si combo quark, care - zice producatorul - este conceput pentru SC-uri (eu am un celestron SCT de 8 inch). combinatia dintre un daystar quark si un refractor de 120mm sa zicem, la care adaugi si un filtru IR/UV (ei zic ca sub 150mm nu e nevoie de ERP) este mult ca pret sub primele doua. nu sare de 2k $. nu prea am citit review-uri proaste despre jucaria celor de la daystar. intrebarea este - de unde vine diferenta? pentru ca mi-e greu sa cred ca doar ergonomicitatea inseamna 50% in plus la pretul final. ok, pierzi timp montand si calibrand telescopul, dar totusi....la banii astia nu e nici un secret ca toata lumea ar alege daystar, iei doua filtre in aceeasi suma, la .7 si la .5. undeva imi scapa ceva.
cam toate sunt entry level (pentru americani cel putin), cam toate au review-uri bune. ma gandesc ca in final n-o sa gresesc cu nici unul. momentan imi face cu ochiul daystar-ul, dar sigur are un neajuns care mie-mi scapa.

multumesc in avans pentru raspunsuri.