-----------------------------------
jimao22
02 Apr 2016 08:42


-----------------------------------
Ieri Matei a inceput ziua facand telecomanda de actionare a acoperisului si de deschidere a calculatorului. Aceasta o sa foloseasca 4 din firele cablului UTP, restul de 4 ramanand pentru comunicatie in retea.
Treaba cea mai dificila totusi, la care Matei m-a ajutat in mod nemijlocit, a fost instalarea motoruli pentru acoperis. 
Asa cum spuneam, acesta este motorul cel vechi de la acoperisul meu de observator, un motor de usa de garaj de la BERNER, foarte bun si foarte fiabil. Provocarea cea mare cu instalarea sa era ca tija motorului fiind prea mare (4 m lungime), daca as fi  montat motorul asa cum facusem cu el la mine, motorul propriu-zis ar fi intrat 2 metri pe terenul vecinului. Asta putea crea probleme in timp, greu de evaluat acum, dar si probeme de programare a motorului, care se face stand langa motor, unde are niste switch-uri pentru acest scop.
Asa ca aveam doua solutii in minte:
- fie montam sina prin interiorul observatorului si ne prindem cu piesa de tractiune de peretele din spate al acoperisului, astfel incat motorul sa nu treaca de partea din fata a sinelor de glisare
- fie montam totul pe exterior, intr-o laterala.
A doua varianta a fost cea castigatoare, avand cele mai mari beneficii si cele mai mici probleme constructive. Chiar si asa, a fost o reala provocare sa facem acest lucru, problemele ce trebuiau rezolvate fiind foarte multe.
Explicatiile verbale sunt complicate, asa ca va las sa va uitati la poze. Mai jos aveti si un link catre un filmulet facut odata cu primele teste de functionare ale acoperisului in varianta sa motorizata.

 https://youtu.be/TKZUZahlDCw

Spre seara, am inceput sa insiram filtrele pe care le avea George pe roata de filtre. Pot sa spun ca mi-a mancat zilele aceasta operatiune. Roata fiind noua si probabil ca filetele sloturilor cu cele ale filtrelor nu se pupau frateste - am reusit dupa 4 ore de chin si efort sa pun 6 filtre pe roata. Momentan sunt puse acolo filtrle L, R, G, B de la Meade, Ha de la Baader (OIII este inca la mine, in asteptarea fratelui sau de la ASTRODON pentru teste comparative) si un filtru de poluare luminoasa. O pozitie o sa fie cea de dark, una va fi pentru OIII si una pentru SII.

Pentru azi, Matei va fi seful operatiunilor, eu fiind in slujba sa cu tot ce are nevoie. Din punct de vedere mecanic, eu trebuie sa ma ocup doar de focuserul motorizat, pe care sper sa-l rezolv. O sa va tin la curent in zilele urmatoare cu ce vom fi reusit sa facem pana la final.
O zi buna sa aveti cu totii.