-----------------------------------
IACOB DUMITRU
16 Apr 2007 17:46


-----------------------------------
Domnul Dragon a scris:

Spatiul gol care se misca cu viteza luminii fata de ce reper? In raport cu cine? Referitor la ce? 
Referitor la asta, cate tampenii absurde mai trebuie sa ascultam fara macar sa avem voie sa schitam un zambet. Amar.  

Domnul Dragon , în mare parte, are dreptate.

Am să încerc eu să răspund la întrebăre domnului Dragon.  Să luăm spre exemplu un foton.  Acesta este în principiu un corpuscul relativ închis, gen Univers fizic.  Forma acestui corpuscul este asimetrică și marcată de o tendință de expansiune (extensie) sau colaps (compresie). 

Această ultimă afirmație am făcut-o deorece extremitățile fotonului sunt predispuse pe rând când la repaus relativ, când la o viteză de expansiune sau contracție maximă, deci cele două repere, respectiv repausul relativ și mobilitatea maximă sunt în permanență extremități ale fotonului.  
Această viteză de expansiune maximă nu trebuie confundată cu viteza de așa-zisa deplasare a fotonului, sau așa-zisa viteză a luminii, deși există o dependență în acest sens.

Oricum, aceaste ultime informații reprezintă noutăți și sper ca într-un viitor nu prea îndepărtat să fie percepute la adevărata lor valoare științifică.