-----------------------------------
bogdanbacila
29 Feb 2016 18:50


-----------------------------------
Astro-foto DSO se cam face aici, cum zicea si colegul, prin refractoare wide.. focala scurta, si destul de rapide (sub F/6)

Eu deocamdata invat pe un 88mm/498mm APO WO Megrez.. Am luat in colimator tinte ca Andromeda Galaxy, Orion & Running man Nebula, Pleiade, Horse-head Nebula... Deocamdata cam putine tinte, deoarece nu am luneta de mult timp..

In paralel, as vrea sa incerc DSO pe un Mak 150mm/1800mm, ceea ce va constitui o provocare din mai multe puncte de vedere (asa cum spuneau si colegii):

- Montura trebuie sa se miste aproape perfect (discutam de punere in pol foarte buna, gidaj obligatoriu, erori PEC/melc minimale)
- Seeing "perfect" si locatie buna (fara poluare luminoasa, etc..)
- Timp de expunere mult mai mare, in comparatie cu WO-ul (F5.66 versus F12)

Dar, la o trecere in revista, foarte rapida, pe site-ul http://www.12dstring.me.uk/fovcalc.php, am observat ca, cu exceptia a 10-15 obiecte mari (catalog Messier), restul toate pot fi incadrate corect cu ajutorul unei focale lungi, cum ar fi cea a Mak-ului. Ambele comparatii s-au facut pentru un Canon 1000D...

Cu alte cuvinte, DSO-ul nu trebuie sa se limiteze la instrumente wide si "ultra-rapide", din punctul meu de vedere. Doar ca, pentru instrumentele cu focala lunga, restul setup-ului trebuie sa fie mult mai bine si atent dimensionat..

Cer senin.