-----------------------------------
Catalin
15 Feb 2016 09:29


-----------------------------------
Salut, Florin!
Am un Dobson de 8'' luat recent de la cineva de aici de pe forum. Din fata casei, fara sa ma deplasez prea mult,  avind vizibilitate buna spre est si spre sud, cu un cer din zona suburbana si cu 3 stilpi de iluminat aproape, dupa ce ma rog de vecini sa inchida becurile de afara, vad bine cele doua DSO din Cancer, pe cele din Gemeni, Canis Major, Puppis, din Orion, Taur, Auriga, Andromeda,Perseu, Cassiopeia. Daca ies citiva kilometri mai departe de casa, deja ma prinde dimineata. Cu oculare decente telescopul de 8" este foarte bun, eu simt ca am facut o achizitie foaaaarte buna. Mai sus de atit cred ca e cam greu sa-l transporti, atit din cauza greutatii cit si din cauza volumului. Eu am un Renault Clio Symbol si Dobsonul de 8 e la limita pentru a incapea in portbagaj si a mai lasa si loc de alte bagaje. Daca ai masina mai voluminoasa, te poti gindi si la cel de 10. Daca stai lal bloc, mai ales fara lift, cred ca e mai greu, as merge pe cel de 8. Important e sa iesi cu el cit poti de des. Evident ca prin 10 potentialul e mai mare, dar trebuie sa il scoti des in afara orasului sau sa ai conditii de cer bun acasa. Cel de 8' cu siguranta nu te va dezamagi, mai ales daca e primul tau telescop. Stiu asta pentru ca si eu sint in aceeasi situatie.
Sint din Iasi, ca si tine.. Locuiesc la 5 km de centru, in Aroneanu. Daca vrei sa vezi mai pe indelete telescopul asta de 8 inchi, sa te uiti prin el, sa il misti, manipulezi etc, da un semn si poti trece in aproape orice seara.
Zi buna!